Πέμπτη 19 Ιουλίου 2007

Ορφανά

Παρακολουθώ τον Ορφανό, να προσπαθεί να πολιτικαντίσει (για την παραλία) και θλίβομαι για τους θεσσαλονικείς ψηφοφόρους. Το θέμα είναι ότι δεν θέλω άλλα κτίρια στην Αθήνα. Ούτε μητροπολιτικά πάρκα, ούτε τσαντίρια στην παραλία, ούτε να μου ζητούν έστω και ένα ευρώ για να πλησιάζω την θάλασσα. Δεν μπορεί η ψυχαγωγία να είναι εργολαβία μερικών, γιατί μέσω αυτής ελέγχουν την σκέψη. Πήγατε ποτέ σε village? Όλα σε ένα. Ελέγχονται από έναν. Σε λίγο και η παραγωγή ταινιών. Φοβάμαι ότι θα προβάλλονται μόνο Σάκηδες, και οι πραγματικές ταινίες δεν θα έχουν διανομή. Δεν το θέλω ρε παιδί μου...

Γιακουμάτος

Δεν ξέρω ποιός βάζει τις φωτιές, ψηλιάζομαι ποιοί έχουν συμφέροντα από αυτές. Ο Υπουργός πιστεύει ότι το πράσινο καίει το πράσινο. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ καταδικάζει την στάση του υπουργού. Ο εκπρώσωπος κος Αντώναρος δεν πήρε θέση λέγοντας ότι οι δηλώσεις δεν αφορούσαν το ΠΑΣΟΚ, μη λέγοντας τι εννοούσαν. Αναμενόμενο.

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2007

για να μην ξεχνιώμαστε....




Την αναστολή κατεδάφισης αυθαιρέτων που βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις και δάση, έως ότου καταρτιστούν οι δασικοί χάρτες, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσαν την Παρασκευή (7/6) στη Βουλή οι υπουργοί Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης και Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος.
Σημείωση Στάθη: Στις 5 Ιουνίου ήταν η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος. Ο Πρωθυπουργός μίλησε σχετικά, αναφέροντας την ευαισθησία της κυβέρνησης για το περιβάλλον. Άξιος ο μισθός τους.

άπορία

Πληροφορούμαστε ότι η κυβέρνηση θα αλλάξει τον τρόπο επιλογής των διοικήσεων των Ασφαλιστικών Ταμείων. Δεν θα έπρεπε όμως να μάθουμε και ποιους είχε επιλέξει η κυβέρνηση με τον παλαιό τρόπο; Προφανώς ούτε θα μάθουμε πώς σκεπτόταν η κυβέρνηση όταν έκανε επιλογές στελεχών που θα καλούνταν να διαχειριστούν όχι το ταμείο κάποιας κομματικής οργάνωσης, αλλά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

περί πάρνηθος...

Αναδάσωση; Προφανώς και δεν αποτελεί λύση. Οι κανονικοί οικολόγοι (και όχι αυτοί που μέχρι χθές θα ψήφιζαν για τη διατήρηση αυθαιρέτων μέσα σε δάση) προτείνουν την μή αναδάσωση σαν μόνη λύση για την αναγέννηση των καμμένων δασών. Προτιμότερο είναι η ουσιαστική απαγόρευση της βόσκησης στα αποψιλωμένα δάση, και βέβαια η μή αλλαγή χρήσης του δάσους (από υψηλής βλάστισης σε χορτολιβαδική έκταση - αγρό - οικισμό). Ατυχώς το blog μου διαβάζεται μόνο από την Έλενα, οπότε δεν τρέφω αυταπάτες ότι από αύριο κιόλας οι Γιωργάκηδες και οι Κωστάκηδες δεν θα αρχίσουν να αναδασώνουν και να φωτογραφίζονται.

Η φωτιά/ θάνατος είναι μέρος της ζωής (και για τους ανθρώπους και για τα δένδρα). Η φωτιά από μόνη της θανατώνει τα παλαιά δένδρα, για να βρούν χώρο τα νέα βλαστάρια. Παλαιότερα, το δάσος ήταν πηγή ζωής για τον άνθρωπο. Πηγή πρώτης ύλης. Πλοία, καύσιμα, ρετσίνη κλπ. πήγαζαν από εκεί. Πλέον αποτελεί μόνο πόλο αναψυχής. Θυμάμαι, 20 χρόνια πρίν, είδα τα πευκοδάση της Σκοπέλου. Δάση με ημερομηνία λήξεως. Δεν παίρνουμε πιά το ρετσίνι, δεν ξηλεύουμε αρκετά την πεύκη. Υπάρχει συσσώρευση ξυλείας, οπότε κάποια στιγμή θα καεί. (Κάηκε τελικά το 1988). Σήμερα πως είναι; Καλύτερο από πρίν. Γιατί το πεύκο από μόνο του αναπαράγεται. Αρκεί να μήν ενοχλούνται τα νεοβλάσταρα.

Περι Πάρνηθος ο λόγος. Καλά έκανε και κάηκε. Είναι μία χρησή ευκαιρία, να αφήσουμε την φύση να επανέλθει. Καλά έκαναν και κάηκαν πολλά ελάφια. Ούτως εί άλλως θα λιμοκτονούσαν λόγω της έλειψης ανταγωνιστικού είδους (λύκος).

Τι να κάνουμε; Ο Λένιν δίνει και εδώ την απάντηση.

Ολα σχεδόν τα φυτά της χώρας μας που απαντώνται σε περιοχές μεσογειακού κλίματος έχουν προσαρμογές με τις οποίες μπορούν να επιβιώσουν κατά τη διάρκεια της φωτιάς και να επανέλθουν ύστερα από αυτή.

Τα πεύκα επανέρχονται μόνο με φύτρωση των σπόρων τους, πράγμα το οποίο σημαίνει μεγάλη καθυστέρηση στην αποκατάσταση των πευκώνων που κάηκαν, και αυτός είναι ακόμη ένας λόγος για τη μη χρησιμοποίηση πεύκων στους νέους χώρους πρασίνου που δημιουργούμε. Από την άλλη, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι στα καμένα φυσικά πευκοδάση υπάρχει συνήθως αυξημένη φυσική αναγέννηση. Ετσι δεν είναι αναγκαία η αναδάσωση.

Οι καμένοι θαμνώνες αν δεν υπάρξει ανθρώπινη παρέμβαση επανέρχονται ταχύτατα.
Η επανάκαμψη των φυτών, ιδιαίτερα είναι ταχύτατη επειδή τα νέα φύλλα είναι μεγάλα και η φωτοσύνθεση ­ των φυτών ιδιαίτερα αυξημένη.

Κλάδεμα των δένδρων, κίνητρα για διατήρηση υλοτόμων στα χωριά.

Απαγόρευση της βόσκησης στις περιοχές που κάηκαν.

Και φυσικά όχι άλλοι οικισμοί σε δασικές εκτάσεις.

Μέτρα για την προστασία του λεκανοπεδίου της Αθήνας

Μέτρα για την προστασία του λεκανοπεδίου της Αθήνας από την αύξηση της θερμοκρασίας, έπειτα από την πυρκαγιά της Πάρνηθας, προτείνουν από κοινού ειδικοί του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου Αθηνών και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Greenpeace και WWF.
Τα μέτρα που παρουσιάστηκαν σε κοινή συνέντευξη τύπου την Τρίτη περιλαμβάνουν τη μείωση των αυτοκινήτων στους δρόμους, τη χρήση νεώτερων δομικών υλικών και την αύξηση του αστικού πρασίνου.
Σχόλιο Στάθη: τρία πουλάκια κάθονταν, ψηλά και αγναντεύαν. Εγώ σαν ειδικός, προτείνω την εξάλειψη της φτώχιας, της δυστυχίας, και του απανταχού κακού. Επίσης, όχι πόλεμο.